Bästa Tandläkare Göteborg

  Kronor eller onlays – dessa är kapsyler som är permanent cementerade eller bundna till en tand. Kronor täcker hela tanden och kan vara gjorda av porslin, metall, eller en kombination av båda beroende på området och de estetiska eller funktionella behoven. Onlays täcker tanden mindre omfattande än en krona och kan användas om det finns tillräckligt med tandstruktur kvar för att stödja den.

  Rotbehandling innebär att en tands skadade eller infekterade pulpa ersätts med en fyllning. Pulpan (ofta kallad tandens nerv) finns i tandens ihåliga centrum och består av blodkärl och nervfibrer som förser tanden med syre, näringsämnen och känsel.

  Under rotbehandlingen avlägsnas den skadade pulpan. Tandläkaren rengör och formar rotkanalerna med borrmaskin och små filar. Tandens insida rengörs, torkas och packas med ett fyllnadsmaterial som går ända ner till rotens ände. En rotfyllning kan behöva utföras i etapper under några få möten.

  Efter avslutad rotbehandling täcks bitytan med fyllnadsmaterial eller en krona. Detta skyddar även tanden från att gå sönder efter rotbehandling.

  Tandläkare strävar efter att bevara naturliga tänder. Däremot kan kraftigt skadade eller svårt skadade tänder behöva avlägsnas (utdragas). Tandläkare kan också rekommendera att ta bort visdomständer som orsakar problem.

  Visdomständer kan bidra till olika tandproblem om de är under tandköttet (påverkat), där visdomstanden växer snett och stöter in i tanden bredvid den eller tandköttet. Visdomständer får tas bort med endast lokalbedövning (endast området runt tanden är bedövat och personen är vid medvetande). Men vid svårare ingrepp kan även sedering eller generell anestesi erbjudas där personen är helt eller delvis medvetslös.

  Tandproteser (även känd som "löständer") är avtagbara konstgjorda tänder som ersätter några eller alla dina naturliga tänder. En "omedelbar" protes kan göras medan du fortfarande har några av dina tänder, som monteras samma dag som tänderna tas bort. Förändringar i käkbenet under läkningsprocessen kan dock göra att tandprotesen gradvis lossnar. Inom några månader kan den omedelbara tandprotesen behöva fodras om för att förbättra passformen.

  Alternativt kan en tandprotes göras några månader efter att tänderna tagits bort. Detta ger tid för käkbenet att läka och gör att protesen bör få en bättre passform.

  Tandproteser måste tas bort och rengöras varje dag. Det rekommenderas att du inte sover med dina proteser i.

  Munskydd skyddar tänder, tandkött, läppar, tunga och käkar från skador. De används när du spelar sport för att förhindra skador från oavsiktliga eller avsiktliga stötar i ansiktet.

  En tandläkare kan ta en form (avtryck) av dina tänder och göra ett välsittande, bekvämt munskydd för ditt skydd. Skräddarsydda munskydd erbjuder bättre passform och skydd mot tandskador än färdiga munskydd.

  Tandimplantat kan användas för att ersätta saknade tänder. Ett implantat är en konstgjord skruvformad anordning gjord av titan. Den fixeras kirurgiskt i käken och en konstgjord tand kan monteras ovanpå den. Flera tandläkarbesök krävs för behandlingsplanering, design och montering av implantat.

  Titan är ett säkert material som låter ben växa runt det. Implantat har i allmänhet höga framgångsgrader men de kräver en extra nivå av utbildning och expertis så du kan behöva remitteras till en annan tandläkare eller specialist.

  Ortodontisk behandling rekommenderas ofta för att korrigera avvikelser i käken och tandpositionen, såsom trängsel, utskjutande (”buck”) övre tänder eller utskjutande undertänder. Din tandläkare kanske kan behandla dessa problem eller hänvisa dig till en specialistortodontist för behandling. Korrigerande behandling kan innefatta hängslen eller en avtagbar enhet. Efter ortodontisk behandling behövs en hållaranordning för att bibehålla korrekta tandpositioner. Käkkirurgi kan vara nödvändig där omfattande korrigering behövs för bästa resultat, vilket kräver remiss till en käkkirurg.

  Att gå till tandläkaren kan vara skrämmande eller skrämmande för många människor. De surrande ljuden, röntgenapparaterna, de stora stolarna – allt kan vara lite överväldigande. Men om du vet vad du går för, blir din upplevelse mycket lättare att hantera.

  Människor måste besöka sina tandläkare av alla möjliga skäl, men det finns några vanliga procedurer som alla borde känna till. Här är 10 av de vanligaste tandingreppen - som vi alla kan göra på Crescent Heights Dental.

  Detta är den absolut vanligaste anledningen till att människor besöker tandläkaren. Många tandläkare rekommenderar en rengöring var sjätte månad, och vissa rekommenderar en gång om året. Hur som helst är det en mycket viktig del av munhälsan. Din egen tandborste kommer aldrig att vara lika effektiv som de verktyg en tandläkare använder för att rengöra dina tänder.

  Ett årligt eller halvårligt besök för en rengöring kommer att hålla dina tänder friska, glänsande och starka. Dessutom orsakar en rengöring väldigt lite obehag, så du behöver inte oroa dig!

  Liksom rengöring är blekning en relativt obehaglig process. Vissa människor är känsliga för de blekningsmedel som används, men annars är det en enkel procedur som de flesta tandläkarmottagningar kan göra. Hemma tandblekning kit innebär mycket extra tid och ansträngning. Du måste köpa kit och spendera mycket tid.

Tandläkare Majorna

  På en tandvård är blekning snabbare och säkrare eftersom den utförs av proffs. Oftast använder tandläkare en speciell väteperoxidgel och en speciell ljuskälla för att bleka snabbare.

  Extraktioner låter skrämmande och smärtsamma. Visserligen är de inte de mest trevliga av procedurerna. Din tandläkare kommer dock att göra allt i sin makt för att du ska känna dig bekväm. Du kan behöva en extraktion av olika anledningar.

  När du drar en tand kommer du sannolikt att vara antingen medvetslös eller helt bedövad. Du kommer inte att kunna känna någonting! Du kan ha ont efteråt, men extraktioner är nästan alltid för att förhindra ytterligare smärta.

  Om dina tänder är sneda eller missfärgade kan din tandläkare rekommendera fasader. Dessa är mycket populära lösningar på vanliga tandproblem. Det är i huvudsak ett tunt skydd placerat över den främre delen av en tand eller uppsättning tänder. De används främst för kriminalvård, men de kan också användas för blekning. Processen är enkel och smärtfri för de flesta, och det är lätt för tandläkare att utföra.

  Hålrum är alltför vanliga och alltför lätta att få tag på. För de flesta hålrum är en fyllning det rekommenderade svaret. Syror i mat och inuti din kropp kan lätt bryta ner tandemaljen om de överexponeras.

  Lyckligtvis är att fylla de flesta hålrum en snabb procedur. Du kommer sannolikt att bli bedövad, vilket kan pågå i några timmar efter att fyllningen är över. Det brukar ta ungefär en timme att göra klart, och sedan är den bra som ny! Du kan känna press medan de arbetar, men det borde inte vara smärtsamt.

  Om ditt hålrum är lite för stort för en fyllning, eller om den övre delen av din tand har ruttnat, är en krona lösningen. Dessa är vanligtvis två-besöksprocedurer, men som fyllningen bör inte vara öppet smärtsam. Din tandläkare kommer att ta en gjutning av din tand så att ett labb kan tillverka en korrekt monterad krona för att täcka det ruttna området.

  Om ditt hålrum är lite för stort för en fyllning, eller om den övre delen av din tand har ruttnat, är en krona lösningen. Dessa är vanligtvis två-besöksprocedurer, men som fyllningen bör inte vara öppet smärtsam. Din tandläkare kommer att ta en gjutning av din tand så att ett labb kan tillverka en korrekt monterad krona för att täcka det ruttna området.

  Vissa kontor har "skrivare" på kontoret. De använder en speciell kombination av röntgen och dator för att ta foton och skapa en krona där och då! Det andra besöket kommer att innebära montering och säkrande av kronan, vilket vanligtvis är ganska snabbt och smärtfritt.

  Detta är något som de flesta människor fruktar, och av rättvisa skäl. Rotfyllningar föregås vanligtvis av en ganska hemsk tandsmärta. En rotfyllning innebär att vävnaden inuti eller under din tand är infekterad och inflammerad. För att bli av med smärtan behöver tandläkaren dämpa nerven och ta bort vävnaden. Ibland kan du behöva ta ett antibiotikum innan ingreppet.

  Det som är bra är att du blir bedövad innan det händer, så du kommer inte känna någon smärta, bara tryck. När proceduren är över – och det kan ta några timmar – kommer du att vara avtrubbad ett tag, men förhoppningsvis smärtfri eftersom infektionen är borta.

  De flesta metoder går bort från traditionella hängslen och mot Invisalign, men båda tjänar samma syfte. Målet är att räta ut och korrigera sneda tänder, då rakare tänder ofta är hälsosammare och lättare att ta hand om. Klassiska hängslen använder metall och andra material för att långsamt dra åt tänderna tillbaka på plats. Invisalign är mindre synligt och långsammare agerande, men ändå en mycket effektiv metod för att uppnå samma mål. Proceduren att få dem på kan lämna lite värk, men inget är för extremt.

  Detta är ett annat sätt att reparera skadade eller slitna tänder. Det handlar om ett harts – en sorts plast – som din tandläkare färgar för att matcha den naturliga nyansen på dina tänder. Det är mindre invasivt än vissa andra metoder, särskilt för mindre brister. Flera lager behövs för att verkligen säkra hartset, och ett ljus används för att "torka" varje lager. Fläcken poleras sedan och rengörs så att den passar naturligt in i tanden. Det är en enkel procedur, men kan ta lite tid.

  Tandproteser är vanligtvis förknippade med åldrande, men många människor kan behöva proteser. De är tänkta att ersätta tänderna på ett naturligt sätt, och de är vanligtvis avtagbara. Montering av proteser är mycket vanligt, och det tar ett tag. I slutändan är det värt det att ha en hel uppsättning fungerande tänder igen.

  Att gå till tandläkaren kan vara skrämmande, men den bästa tandläkaren kommer att göra sitt bästa för att du ska känna dig bekväm. Fortsätt att läsa om de vanliga procedurerna och ta reda på vad du kan förvänta dig. På så sätt, när du sätter dig ner i stolen, är det mindre troligt att du föreställer dig intensiv smärta.

  Regelbundna kontroller kan identifiera hålrum och andra tandtillstånd innan de orsakar besvärande symtom och leder till mer allvarliga problem. Ju tidigare du söker vård, desto bättre är dina chanser att vända de tidigaste stadierna av karies och förhindra dess utveckling. Om ett hålrum behandlas innan det börjar orsaka smärta, behöver du förmodligen inte omfattande behandling.

  Behandling av hålrum beror på hur allvarliga de är och din speciella situation. Behandlingsalternativ inkluderar:

Post a Comment

0 Comments